mail euline@euline.hutel+36 30 9970 280

 

Tíz év gyakorlat a tanúsítás területén

A vállalatok versengése már nem csupán termékeik vagy az általuk nyújtott szolgáltatások minél magasabb minőségéről szól. A versenyben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a minőségügyi és irányítási rendszerek, amelyek lehetővé teszik a hatékony munkát, és elengedhetetlenek a piaci bővülés biztosításához. Cégünk 2004 óta foglalkozik ilyen típusú rendszerek kialakításával és bevezetésével. A felkészítéstől egészen a tanúsításig segítséget nyújtunk ügyfeleinknek, ezáltal gördülékeny lesz az ISO tanúsítvány megszerzése, bármely szabvány szerinti irányítási rendszerről is legyen szó.

Az irányítási rendszerek kiépítése és fejlesztése minden vállalat működésében jelentős előnyökkel járhat, az ISO tanúsítvány megszerzése szinte csak hozadéka egy jól működő irányítási rendszer bevezetésének. A rendszerek célja, hogy cége hatékonyabban működjön. Nem az ISO tanúsítvány megszerzése garantálja a piaci sikereket, hanem a tanúsítás előtt felépített rendszer, amellyel racionalizálhatja a vállalat működését. Érdemes azonban élnie a tanúsítás lehetőségével, így ugyanis a piaci szereplőkben, meglévő és leendő partnereiben, ügyfeleiben is bizalmat ébreszthet.

Tanácsadó irodánk minőségirányítási rendszere megfelel az ISO 9001-es szabványnak, ami természetesen alapkövetelmény volt saját magunkkal szemben, így az akkreditált ISO tanúsítvány megszerzése is. A tanúsítványt 2004-ben kaptuk meg, azóta minden évben sikeresen történt meg a felügyeleti/megújító audit. A tanúsítás folyamatát független akkreditált szervezet végezte.

Miért van szüksége a tanúsítványra?

Ahogyan már említettük, nem maga a tanúsítvány teszi hatékonyabbá cégét, hanem a szabvány alapján kialakított rendszer. A tanúsítás és a tanúsítvány megszerzése ellenben további előnyöket is jelenthet, sőt bizonyos esetekben követelmény is lehet egy adott tanúsítvány megléte.

  • A sikeres tanúsítás után cége értéke növekedni fog.
  • A tanúsítvány potenciálisan növeli a cégébe vetett bizalmat.
  • Egyes pályázatok benyújtásának előfeltétele lehet egy bizonyos ISO tanúsítvány megléte.

Az ISO tanúsítvány megszerzése felé vezető út

A tanúsítás előtt számos feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy az ISO tanúsítvány megszerzése zökkenőmentesen mehessen végbe. A választott ISO szabványtól, a cég méretétől és tevékenységi körének összetettségétől függően ez több hónapot, de egyes esetekben akár egy évet is igénybe vehet. Az előkészítés keretében megvizsgáljuk a cég működését, és a tapasztalatok alapján összeállítjuk a szabványnak megfelelő dokumentációt.

Az ISO tanúsítvány megszerzése egy független cég által végzett audit után történik meg. A sikeres tanúsítás előtt alaposan fel kell mérni, hogy melyek azok a területek, amelyekre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni az irányítási rendszer kidolgozásakor és felülvizsgálatakor. Ehhez tisztában kell lenni az üzleti stratégiával, valamint a tevékenységi kör és a vállalat sajátosságaival. A szükséges információk alapján a felső vezetéssel közösen meghatározzuk a fókuszterületeket, amelyek kiemelt figyelmet élveznek majd a későbbiekben.

Mielőtt kezdetét vehetné a tanúsítás számtalan feladatot kell elvégeznünk. A munkánk informális beszélgetésekkel kezdődik, melyet folyamatfelmérés követ. A részletekbe menő felmérés kulcsfontosságú, tennivalóink közül ez igényli a legtöbb időt. A következő lépés a rendszerdokumentáció összeállítása, ennek jóváhagyása, valamint a kapcsolódó feljegyzések elkészítése. A feljegyzések száma nagyban függ az adott szabványtól, de elmondható, hogy általában ezek megalkotása a második leghosszabb feladat. Ezt követően folytatjuk le a belső auditokat, illetve a vezetőségi átvizsgálást. Végezetül következhet maga a tanúsítás.

A tanúsítás összetett folyamat, amely különféle vizsgálatokat, informális beszélgetéseket, interjúkat, valamint a rendszer működés közbeni megfigyelését foglalja magába. Az audit során mérik fel, hogy a kialakított rendszer milyen szinten felel meg a szabvány követelményeinek. A tanúsítás után egy záró értekezletre kerül sor, amelyen részletezik az eredményeket, és közlik a vizsgálat alatt tett észrevételeket is, amelyek aztán bekerülnek a vizsgálati jelentésbe is.

Miután sikeresen befejeződött a tanúsítási eljárás, a vállalat jogosulttá válik a bevezetett irányítási rendszer logójának és a kapcsolódó tanúsítványnak használatára. A mi munkánk azonban folytatódik, hiszen a tanúsítvány 3 évre szól, és évente szükséges a megújítása, felülvizsgálata. Cégünk sikerét jelzi, hogy az ISO tanúsítvány megszerzése után a partnereink 90%-a minket bíz meg a szükséges jegyzőkönyvek vezetésével és az éves felülvizsgálatokat megelőző teendők intézésével. Büszkék vagyunk arra, hogy több ügyfelünkkel már évtizedes kapcsolatot ápolunk.

Amit az ISO tanúsítványról általában tudni érdemes

Gyakran hallani az ISO szabványokról, szerencsére egyre többen ismerik fel ezek szükségességét, ám még közülük sincs mindenki tisztában azzal, hogy pontosan hogyan is működnek ezek. Fontos tudni, hogy az egyes ISO szabványok nem konkrét megoldásokat, csupán irányelveket tartalmaznak. Ezek alapján határozhatók meg a pontos folyamatok, illetve ezek adnak támpontokat a cégre vonatkozó minőségirányítási rendszer kiépítésére.

Az ISO (International Organization of Standardization), vagyis a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet egyik célkitűzése, hogy egységesítse az ipari szabványokat. Az 1947-ben alakult szervezetben országunkat 1995 óta a Magyar Szabványügyi Testület képviseli. Az ISO szabványokat azért alkották meg, hogy összhangot teremtsenek a világszerte működő vállalatok között, elősegítve ezzel az együttműködést és a kereskedelem fellendülését.

A tanúsítás – illetve a tanúsítvány megszerzése – szintén nem kötelező. A szabványok azonban nem terjedtek volna el, ha nem lenne érezhető és számszerűsíthető pozitív hatásuk a cégekre, illetve vásárlóikra. Ma már szinte kivétel nélkül minden területet lefednek a szabványok, a szervezet több mint 14000 szabványt adott ki, amelyek közül legszélesebb körben az ISO 9001 és az ISO 14001 terjedt el.